Societatea Muzicala organizeaza un curs de literatura universala: „Marile texte si marile batalii culturale”. Este un curs intensiv si concentrat, de nivel academic.
Trimestrul I – Textele fondatoare (6 cursuri)
- Textele fondatoare si marile teme ale culturii: dragostea, moartea, onoarea, soarta, razboiul si pacea, pasiunea si ratiunea, sacrificiul. In cautarea nemuririi: Radacinile civilizatiei europene: Homer (Iliada). Omul si divinitatea: tragedia greaca (Sofocle, Antigona).
- Biblia, Cartea cartilor. Cateva citate celebre din Biblie si semnificatia lor. Cateva personaje celebre si reprezentarea lor artistica. Credinta, dragostea, destinul. Cartea lui Iov. Psalmii lui David. Proverbele si pildele lui Solomon. Eclesiastul. Cantarea Cantarilor. Care evanghelist scrie cel mai bine? Rugaciunea in istoria literaturii. Literatura apocrifelor.
- Cea dintai mare batalie culturala, intre cuvantul rostit si cuvantul scris. Marturiile Antichitatii (literatura egipteana, Platon). Mostenirea lui Socrate. Scriere si oralitate in creatia literara. Tiparul si „revolutia lecturii”. De la cuvantul scris la imagine.
- Cat de datori suntem inca „intunecatului ev mediu”? Cand si cum am invatat sa iubim? Cultura erosului in Evul Mediu: Tristan si Isolda, poezia trubadurilor, trouverilor, minnesängerilor (selectiv). Macrocosm si microcosm: omul in arhitectura universului: Dante, Divina comedie. In cautarea Graalului, de la Parsifal la Dan Brown (Codul lui Da Vinci).
- Semnele Renasterii. Inapoi pe pamant: Chaucer, Povestile din Canterbury si Bocaccio, Decameronul. Shakespeare, „scriitorul nr. 1 al umanitatii”, reluat si reinterpretat permanent si azi (si, prin el, o intreaga traditie culturala).
Trimestrul al II-lea – Revolutii comparate (6 cursuri)
- Batalia dintre antici si moderni: „the battle of books”, „la querelle”. „Piticii suiti pe umerii uriasilor”. Revolutia romantica: natura, imaginatia, mitul. Principiul imitatiei versus cultul individualitatii. Aspiratia holistica a romanticilor. Modernitate si modernism. Fetele modernitatii.
- Reinventarea poeziei: de la romanticii germani la Eminescu. Impotriva romantismului, spre poezia moderna: simbolism, parnasianism, „arta pentru arta”. Baudelaire, Rimbaud, Mallarmé, Verlaine, Bacovia.
- Societatea marilor texte: canonul. Regula si unitatea de masura: arhitectura, religie, literatura. Canon si canoane: autoritatea modelelor, libertatea alegerilor. Dilemele interpretarii si ale evaluarii literare. Noi ce citim?
- Revolutia poeziei moderne. Un limbaj altfel. Obsesia formei perfecte. „Ne este indiferent daca pe poet il doare sau nu sufletul” (T.S. Eliot). Poetul ca inventator al lumii. Obiecte noi in poezie: borcanul, roaba, masina de curse… Cum citim poezia moderna, de la Ezra Pound, Wallace Stevens, F. G. Lorca si Eugenio Montale, la Tomas Tranströmer si Bob Dylan.
- Romanul: istoria unor nasteri repetate. Romanul Antichitatii greco-latine: Longos, Dafnis si Chloe; Apuleius, Magarul de aur; Petronius, Satyricon. Romanul cavaleresc medieval: Thomas Malory, Moartea lui Arthur. Renasterea: François Rabelais, Gargantua si Pantagruel. Un punct de rascruce: intrarea intr-o lume dezvrajita (Cervantes, Don Quijote). Secolul al XVIII-lea: Jonathan Swift, Calatoriile lui Gulliver, Lawrence Sterne, Viata si opiniile lui Tristram Shandy, gentleman, Johann Wolfgang Goethe, Suferintele tanarului Werther, Pierre Choderlos de Laclos, Legaturile primejdioase.
Trimestrul al III-lea – Pana la contemporani (6 cursuri)
- Marii „realisti”. Scriitorul ca „anchetator” al societatii. Romanul, o „oglinda plimbata de-a lungul unui drum”. Stendhal, Honoré de Balzac, Gustave Flaubert; Jane Austen, Charles Dickens, William Thackeray; Lev Tolstoi.
- Romanul interioritatii: Marcel Proust, James Joyce, Virginia Woolf, Thomas Mann. „In preajma lui decembrie 1910, caracterul uman s-a schimbat” (V. Woolf). Ce inseamna sa fii modern. O alta perceptie a realitatii. Despre reflectori, introspectie, cautarea trecutului si a sinelui.
- Umanitatea umila si absurdul existential. Proza central-europeana in secolul XX: Robert Musil (Omul fara insusiri), Franz Kafka (Metamorfoza, Castelul), Jaroslav Hašek (Peripetiile bravului soldat Švejk), Karel Čapek (Fabrica de absolut), Witold Gombrowicz (Kosmos), Bohumil Hrabal (L-am servit pe regele Angliei), Milan Kundera (Viata e in alta parte).
- „Realismul magic” latino-american: de la Jorge Luis Borges la Gabriel García Márquez si Mario Vargas Llosa. Tentatia miraculosului intr-o lume „rationala”. De la literatura la pictura si film. Expansiunea globala a realismului magic: Italo Calvino, Salman Rushdie.
- Romanul anglo-saxon al outsider-ilor: de la Vladimir Nabokov si J. D. Salinger, la Jonathan Franzen, Julian Barnes si V.S. Naipaul. Alte povesti, alti eroi. Lolita si pestele banana. Inadaptatii postmoderni. Scriitorul si mostenirea imperiului. Succesul la public si valoarea literara
- Utopie, distopie, fantasy. Imaginatia are cuvantul sau variatiuni pe tema fanteziei. Utopia. Stiinta si fantezia in secolul progresului: calatoriile lui Jules Verne. Fantezia negativa sau utopia neagra in secolul XX. Fantezia si jocul: J. R. R. Tolkien.
… acesta este programul cu tematica detaliata a cursului pentru Anul I
Participanti: doua grupe de cate 12-15 studenti; se organizeaza la cerere, doar pentru companii.
Durata: 18 cursuri de cate 2 ore fiecare
Profesori: cadre didactice ale Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti
Coordonatorul cursului este prof. dr. Liviu Papadima, critic, eseist, istoric si teoretician literar, Prorector al Universitatii din Bucuresti din 2012 (Decan al Facultatii de Litere intre 2004 si 2012), Presedinte al Consiliului de coordonare al Institutului Limbii Romane. La Facultatea de Litere Liviu Papadima preda cursuri pentru licenta de istoria literaturii romane, sec. XIX, cursuri masterale despre proza romaneasca si despre teorii ale receptarii literare s.a. A publicat cinci volume de critica si istorie literara, numeroase studii si eseuri de specialitate in volume colective si in periodice editate in tara si in strainatate. Din 2014 este titularul rubricii saptamanale „Invatatura de minte” in Dilema veche.
Conf. dr. Oana Fotache-Dubalaru preda, in cadrul Departamentului de Studii literare, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, cursuri de teorie literara moderna si contemporana si cursuri optionale dedicate realismului si dimensiunii cantitative a literaturii. Face parte din comitetul stiintific al revistelor academice Romania Orientale (Italia), Dacoromania litteraria (Academia Romana, Cluj-Napoca) si Analele Universitatii din Bucuresti – seria Limba si literatura romana. A obtinut in 2016 premiul « Profesorul Bologna », acordat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.
Prof. dr. Ioana Parvulescu este scriitoare si profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, unde preda literatura moderna, cu precadere Belle Époque si Interbelic si este coordonatoarea masteratului de Teoria si practica editarii. A scris saptamanal, timp de 18 ani, la revista Romania literara si a coordonat colectia Cartea de pe noptiera a Editurii Humanitas. Autoare de romane (traduse in peste zece limbi europene), eseu, poezie, teorie si critica literara si traduceri.
Prof. dr. Mircea Vasilescu preda la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti cursuri de politici culturale, mass media, marketing cultural si literatura romana. A obtinut doctoratul in filologie în 1999, cu lucrarea „Iubite cetitoriule”. Lectura, public si comunicare in literatura romana premoderna. A initiat si condus cele doua programe de master ale Departamentului de Studii Literare („Teoria si practica editarii” si „Studii literare”). A predat limba si literatura romana la Universitatea „La Sapienza” din Roma (1994-1997), Universitatea din Antwerpen (2000) si Universitatea din Viena (2003). Din 1993, lucreaza la revista Dilema (actualmente, Dilema veche), al carei redactor-sef a fost intre 1998-2015.
Inscrieri: cursuri@societateamuzicala.ro
Nota: Am scos semnele diacritice din texte deoarece anumite telefoane, tablete sau chiar calculatoare nu le pot recunoaste!
Save
Save
Save
Save
Save
Prof. dr. Liviu Papadima (n. 1957) este profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti. Din 2012 este Prorector pentru relatii internationale si comunicare institutionala, dupa ce a fost pentru doua mandate Decan al Facultatii de Litere (2004-2012).
A absolvit in 1981 aceeasi facultate, cu Diploma de merit, specializarea romana-engleza si, dupa ce si-a indeplinit obligatiile legale de profesor stagiar (Scoala Generala Breaza Centru, 1981-1984) si a reusit sa revina in Bucuresti in jurnalistica (redactor la revista „Tribuna Romaniei”, 1984-1987, responsabil cu pagina culturala, titular de rubrica la cronica de carte) si-a inceput, in 1988, cariera universitara. A obtinut titlul de doctor in filologie in 1999, cu teza despre Relatia autor-cititor in literatura romana, secolul al XIX-lea. Proza pasoptista si postpasoptista, coordonator prof. dr. Paul Cornea.
Liviu Papadima a avut sansa de a-si largi orizontul de studiu printr-o bursa Herder, efectuata la Universitatea din Viena in 1987-1988 (cercetari in teoria metaforei) si ca lector invitat la Institutul de Limbi Romanice (Institut für Romanistik) la aceeasi universitate (1991-1994).
O bursa New Europe College castigata pentru anul academic 1995-1996 i-a dat prilejul unui stagiu de documentare la Vrije Universiteit, Amsterdam (cercetarea empirica a receptarii literare, aprilie 1996). In 1996-1997 a predat un trimestru limba si literatura romana ca lector invitat la Faculteit der Letteren, Universiteit van Amsterdam.
In 2000-2002, Liviu Papadima a fost rechemat la Institut für Romanistik, Universitatea din Viena, in calitate de profesor invitat. In acesti doi ani a predat cursuri de literatura, limba, cultura si civilizatie romaneasca, intre care si un curs integrat predare-cercetare, finalizat cu publicarea unui volum colectiv: Liviu Papadima (coordonator), Petrea Lindenbauer, Othmar Kolar, Der politische Diskurs in Rumänien, Bucuresti, Humanitas Educational, 2003.
In publicistica a fost unul dintre initiatorii, alaturi de Mircea Vasilescu, Ion Manolescu si Mihai Grecea, unei reviste de avangarda culturala, „Vineri”, supliment lunar al revistei „Dilema” (1997-2000, redactor sef 1999-2000).
In 1999 a fost Consilier prezidential pentru cultura si educatie, in timpul mandatului Presedintelui Emil Constantinescu.
Domenii de specializare in activitatea didactica si de cercetare a lui Liviu Papadima: istorie literara, literatura comparata si teorie literara, retorica, naratologie, pragmatica, poetica experimentala.
Preocuparile de ordin didactic s-au concretizat in afilierea, din 1997, la Consiliul National de Curriculum, in calitate de expert curricular, promotor al reformei programelor pentru limba si literatura romana in liceu. In 2010 a fost desemnat Presedinte al Comisiei nationale pentru limba si literatura romana in invatamantul preuniversitar. In ultimii ani a participat in repetate randuri, in calitate de Presedinte de onoare, la organizarea si desfasurarea Olimpiadei internationale de limba si literatura romana, ulterior a Olimpiadei internationale de lectura.
A fost de asemenea consilier independent pentru invatamant si membru in Consiliul de Administratie la Fundatia pentru o Societate Deschisa si la Centrul „Educatia 2000+” (1999-2000).
A sustinut numeroase cursuri de formare pentru profesori in perioada 2000-2002.
Din 2009, Liviu Papadima este membru in Consiliul de coordonare al Institutului Limbii Romane (ILR), al carui Presedinte a fost ales in decembrie 2016.
In 2008-2009 a fost desemnat evaluator la Administratia Fondului Cultural National (AFCN), pentru publicatii periodice cu profil cultural. Tot din 2008 a fost, pentru mai multi ani consecutivi, membru al juriului Concursului de debut literar UniCredit.
A activat, ca expert in filologie, in cadrul Agentei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS, 2007-2010), ca membru al comisiei de filologie a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU, 2010-2012) si ca membru al comisiei pentru stiintele umaniste a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS, 2012-2014).
Liviu Papadima a fost, incepand din 2010, manager al Scolii postdoctorale de studii literare a Facultatii de Litere. Este membru fondator al Centrului de Studii Romanesti din aceeasi facultate (2014).
Face parte din Colegiul de redactie al revistei Limba si literatura romana si a contribuit la infiintarea „Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania”, afiliata ICLA, International Comparative Literature Association (membru fondator, secretar executiv 1997-2004). A pus bazele, impreuna cu alti colegi din mediul academic, asocierii „Focus Educatia” – Grup de reflectie si initiativa. A facut parte din Consiliul consultativ al revistei Observator cultural.
Este membru fondator al Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural, participant in proiectul „Salvati Vama Veche”.
A infiintat, in 2005, impreuna cu Mihaela Ginju, Cosmin Alexandru si Adrian Stanciu, Asociatia „Erudio”, care organizeaza programe educationale pentru manageri precum „Erisma” si „Emeritus”. Este, inca de la prima promotie „Erisma” dintre cele 23 de pana in prezent, titularul modulului de „Vorbire in public”.
Liviu Papadima a coordonat mai multe proiecte de cercetare: Literatura romana in cultura occidentala contemporana. Valorile literare ca vehicul al brandului cultural (LIRCO, 2007-2010), Migration and Reshaping Identities in Romanian Travel Writings 1960-2010 (MARIS, 2011-2014) s.a. Membru in echipa proiectului „Literature Framework for Teachers in Secondary Education” (LIFT 2), coordonat de Universitatea din Groningen (2008-2011) si in cea a proiectului University and School for a European Literary Canon (ELiCa), coordonat de Universitatea La Sapienza din Roma (2010-2012) etc.
A prezentat comunicari stiintifice la numeroase conferinte internationale la Praga, Lisabona, Leipzig, Berlin, Arizona State University, Granada, Texas A&M University Qatar, Bruxelles, North Carolina, Padova, Venezia, Roma, University of Western Ontario, Heidelberg, Viena, Istanbul, Tel Aviv, Posdan, Tartu, Leiden etc.
Conferinte individuale sau key note speaker la universitati din Doha, Budapesta, Hamburg, Viena, Jena, Cracovia, Amsterdam, London/Ontario, Seul, Udine, la Institutul Cultural Roman din New York s.a.
Liviu Papadima a publicat urmatoarele volume individuale
- Un decalog sau mai multe?, Bucuresti, Editura Spandugino, 2016
- Mai are timpul rabdare? Studii si eseuri de istorie si critica literara, Bucuresti, Ed. Curtea-Veche, 2007
- Hermeneutica literara, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Proiectul pentru invatamantul rural, 2006
- Literatura si comunicare. Relatia autor – cititor in proza pasoptista si postpasoptista, Iasi, Polirom, 1999
- Caragiale, fireste, Bucuresti, Ed. Fundatiei Culturale Romane, 1999
Volume in colaborare
- Seria de manuale de Limba si literatura romana, clasele IX-XII, impreuna cu Alexandru Crisan, Ioana Parvulescu, Florentina Samihaian si Rodica Zafiu, Bucuresti, Ed. Humanitas Educational, 1999-2007
- Calendarul dupa Caragiale, impreuna cu Calin-Andrei Mihailescu si Rodica Zafiu, Bucuresti, Curtea Veche, 2002
Volume editate
- The Canonical debate Today Crossing Disciplinary and Cultural Boundaries, coeditare impreuna cu David Damrosch si Theo D’haen, Amsterdam – New York, Editions Rodopi, 2011
- Der politische Diskurs in Rumänien, Bucuresti, coeditare impreuna cu Petrea Lindenbauer si Othmar Kolar Humanitas Educational, 2003
- Cercetarea literara azi. Studii dedicate profesorului Paul Cornea, coeditare impreuna cu Mircea Vasilescu, Iasi, Ed. Polirom, 2000
- Antologiile pentru adolescenti ale Editurii Arthur, incepand din 2011, coeditare impreuna cu Florentina Samihaian
Ingrijire de editii
- Ion Creanga, Amintiri din copilarie. Povesti. Povestiri, Bucuresti, Ed. Curtea Veche, 2009
- Comediile lui I. L. Caragiale, Bucuresti, Ed. Humanitas, 1996, (prefata, analize de text, note, bibliografie comentata)
Studii si eseuri de specialitate publicate in periodice (selectiv)
- „Job’s Reading Job”, The Yearbook of Comparative Literature, Volume 59/2013, 2016, Indiana University, Bloomington, Indiana
- „Literary Reception Theories: A Review„, DACOROMANIA LITTERARIA, II, 2015
- „Die Gegenwart – gestern, heute und morgen”, Wespennest, nr. 136, 4/2004
- „Cum se fabrica lipsa de viitor”, Secolul 21, nr. 10-11-12/2003
- „Un «oras virtual»”, Secolul 21, nr. 7-9/2003
- „Subglie. Cronica unui esec”, Observator cultural, nr. 176/08-14.07.2003
- „Vechi dispute, noi argumente. «Cazul Eminescu», vazut de la distanta”, Romania literara, 13/4-10.04.2001
- „«Al saselea simt» si temele pentru acasa”, Lettre Internationale, editia romana, 36/iarna 2000-2001
- „Literatur: Selbstbetrachtung und Selbstdarstellung”, Der Donauraum, 3-4/1999
- „Une controverse ardente: canon critique et canon scolaire”, Euresis, 1997-1998
- „What Do Poets Prophesy? Romanian Poetry of the ‘80s and the Debate on Postmodernism”, in Interlitteraria, 4/1999
- „Postmodernisme littéraire et modèls culturels”, Euresis, I-II/1995, republicat in Euresis, I-IV/2009
Studii si eseuri de specialitate publicate in volume colective (selectiv)
- „Krise in der Bildung / Bildung in der Krise”, in Thede Kahl, Larisa Schippel (coord.), Leben in der Wirtschaftskrise – Ein Dauerzustand?, Berlin, Frank & Timme, 2011
- „Una Cenerentola? Il teatro romeno fino alla seconda guerra mondiale”, in Bruno Mazzoni, Angela Tarantino (coordonatori), Geografia e storia della civilità letteraria romena nel contesto europeo, vol. II, Pisa University Press, Edizioni Plus, 2010
- „Einstimmige Erinnerungen und die Privatisierung der Vergangenheit”, in Edda Binder Iijima, Romanita Constantinescu, Edgar Radtke, Olivia Spiridon (coord.), Gedächtnis der Literatur. Erinnerungskulturen in den südosteuropäischen Ländern nach 1989. Rumänien im Blickfeld, Ludwigsburg, POP-Verlag, 2009
- „Die rumänische Literatur vom 19. Jahrhundert bis heute”, in Thede Kahl, Michael Metzeltin, Mihai-Razvan Ungureanu (coord.), Rumänien, Viena, LIT Verlag, 2006
- „Romanian report”, in Juliane Besters-Dilger, Rudolf de Cilia, Hans-Jürgen Krumm, Rosita Rindler Schjerve (coord.), Mehrsprachigkeit in der erweiterten Europäischen Union – Multilinguism in the enlarged European Union – Multilinguisme dans l’Union Européene élargie, Klagenfurt/Celovec, Drava Verlag, 2003
- „Hier und dort. Erzählperspektive und Kulturwahrnehmung in der rumänischen Prosa um die Mitte des 19. Jahrhunderts”, in Ch. Adobati, M. Aldouri-Lauber, M. Hager and R. Hosch (coord.), Wenn Ränder Mitte werden. Zivilisation, Literatur und Sprache im interkulturellen Kontext, Festschrift für F. Peter Kirsch zum 60. Geburtstag, WUV Universitätverlag, 2001
- „Sprache und Diktatur”, in Lexikon der Romanistischen Linguistik (LRL), Vol. I,2, ed. Günter Holtus, Michael Metzeltin si Christian Schmitt, Tübingen, Max Niemeyer Verlag, 2001
Eseuri culturale
- Rubrica saptamanala „Invatatura de minte” in Dilema veche, incepand din aprilie 2014
Prefete, interviuri, recenzii, traduceri s.a.
Beletristica
- In livada de cremene, Bucuresti, Ed. Albatros, 1981
Prof. dr. Ioana Parvulescu, nascuta la Brasov in 1960, este scriitoare si profesor la Facultatea de Litere – Universitatea din Bucuresti.
Titlul de Doctor in Filologie, l-a obtinut in anul 1999. Teza de doctorat propune un domeniu de cercetare putin frecventat in literatura si critica romaneasca: Prejudecati literare. Optiuni comode in receptarea literaturii romane. Lucrarea este alcatuita dintr-o prima parte teoretica urmarind definirea prejudecatii literare si delimitarea ei, dintr-o a doua parte aplicativa referitoare la literatura romana (premiile literare si, in alt capitol, personajele literare feminine) si din anexe arhivistice.
Ioana Parvulescu a absolvit Facultatea de Litere in 1983, a fost profesoara navetista pana in 1990, cand a devenit, pentru trei ani, redactor la editura Litera. Cariera academica a fost dublata de jurnalism literar (a scris saptamanal, timp de 18 ani, la Romania literara) si de cea editoriala, la Editura Humanitas. Ca scriitoare s-a impus mai intai in eseu (mai ales cele dedicate Bucurestiului interbelic si vietii cotidiene din secolul al XIX-lea), iar din 2009 a inceput sa publice roman. Viata incepe vineri a luat in 2013 Premiul Uniunii Europene pentru Literatura.
Domenii de specializare
- Secolul XVII, dupa o bursa de cercetare la New Europe College
- Istoria literaturii romane (secolele XIX si XX, intervalul 1840-1947), cu precadere perioada Belle Époque si Interbelicul
- Teoria si practica editarii
Afilieri
- 1993–2010 Redactor / redactor asociat la saptamanalul Romania literara, responsabil cu sectiunea de critica literara.
- 1999–2008 la Editura Humanitas: initiator si coordonator al colectiei „Cartea de pe noptiera”, pana la nr. 156; in prezent, tot la Editura Humanitas, realizatoare a unor proiecte editoriale diverse, antologii, volume colective, participarea la lansari si lecturi etc.
- Predarea unor cursuri de creative writing in cadrul asociatiei profesionale ERUDIO – EXPRESIA EDUCATIEI, incepand din anul 2007
Carti publicate
- Lenevind intr-un ochi (poezie), Bucuresti, Ed. Eminescu, 1990
- Alfabetul doamnelor (critica literara), Bucuresti, Ed. Crater, 1999
- Prejudecati literare (teorie si critica literara), Bucuresti, Ed. Univers, „Excellens”, 1999
- Intoarcere in Bucurestiul interbelic (eseu), Bucuresti, Ed. Humanitas, 2003. Editia a II-a, 2006. CDRom, 2003.
- In intimitatea secolului 19 (eseu) Ed. Humanitas, 2005. Audiobook, 2008.
- De ce te iubesc. Paradoxurile iubirii in poezia lumii (antologie) Ed. Humanitas. 2006
- In Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale (istorie si critica literara) Bucuresti, Ed. Humanitas 2007, ed. a doua, adaugita, 2008
- Intoarcere in secolul 21 (publicistica), Bucuresti, Ed. Humanitas, 2009
- Viata incepe vineri (roman) Bucuresti, Ed. Humanitas, 2009
- Historic Centre Sighisoara / Centrul istoric Sighisoara, Segovia, Artec Impresiones, 2009, Under the patronage of UNESCO
- Cartea intrebarilor (studii literare) Bucuresti, Ed. Humanitas, 2010
- Brasov, the Gate of the Carpathians, Segovia, Artec Impresiones, 2010
- Victory Avenue, Segovia, Artec Impresiones, 2010
- Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (istorie si critica literara) Bucuresti, Ed. Humanitas, 2011
- Livet börjar på fredag, Stockholm, Bonnier/2244, 2011
- Viitorul incepe luni, Bucuresti, Ed. Humanitas, 2012
- Cum continua povestea, Bucuresti, Ed. Humanitas, 2014
- Az élet pénteken kezdödik, traducere de Koszta Gabriella, Budapesta, Ed. Typotex, 2015, ISBN 978 963 279 8417
- Život počinje u petak, trad. de Đura Miočinović, Editura Heliks, 2015, ISBN 978-86-86059-66-6
- Život počinje u petak, trad. de Ivana Olujić si Luca-Ioan Frana, Zagreb, Editura OceanMore, 2015, ISBN 978-953-332-032-8
- Life Begins on Friday, trad. Alistair Ian Blyth, London, Editura Istros Books, 2016
- La vie commence vendredi, trad. de Marily LeNir, Paris, Editions du Seuil, 2016
- Inocentii, Bucuresti, Editura Humanits, 2016
- Животът започва в петък, traducere si prefata de Hristo Boev, Sofia, Editura Perseus, 2016
- Бъдещето започва в понеделник, traducere si prefata de Hristo Boev, Sofia, Editura Perseus, 2016
- Życie zaczyna się w piątek, trad. de Karolina Brykner si Tomasz Klimkowski, Cracovia, Wydwnictwo Uniersytetu Jagiellonskiego, 2016
Volume coordonate
- Intelectuali la cratita: amintiri si retete culinare, coordonare si prefata, Bucuresti, Editura Humanitas, 2012
- Si eu am trait in comunism, coordonare, Prefata si contributii, Humanitas, Bucuresti, 2015, ISBN 978-973-50-5060-3
Traduceri
- Angelus Silesius Cherubinicher Wandersmann / Calatorul heruvimic, poezie, editie bilingva, Ed. Humanitas, Bucuresti, 1999, cu aparat critic de specialitate, (din germana veche).
- Idem, editia a II-a, 2007.
- Maurice Nadeau, Sa fie binecuvantati, memorii, Ed. EST, Bucuresti, 2002, (din franceza)
- Laurent Seksik, Consultatia, roman, Ed. Humanitas, Bucuresti, 2006, (din franceza)
- Rainer Maria Rilke, Ingerul pazitor, Editura Humanitas, Bucuresti, 2007, (din germana)
- Milan Kundera, Sarbatoarea neinsemnatatii, Editura Humanitas, Bucuresti, 2014
Premii, distinctii
- Premiul pentru critica literara al Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 1999 pentru Alfabetul doamnelor (Bucuresti, Ed. Crater, 1999)
- Premiul Uniuniii Scriitorilor pentru critica literara si eseu pe 2005, Premiul „Cea mai ravnita carte a Targului Gaudeamus – premiul jurnalistilor si Premiul „Cartea anului-2005” acordat de UNPR pentru In intimitatea secolului 19.
- Premiul Radio Romania Cultural pentru Cartea intrebarilor, 2011
- Premiul Uniunii Europene pentru literatura 2013 pentru romanul Viata incepe vineri
Prof. dr. Mircea Vasilescu este cadru didactic la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Aici preda cursuri de politici culturale, mass media, marketing cultural si literatura romana. A obtinut doctoratul in filologie in 1999, cu lucrarea „Iubite cetitoriule”. Lectura,public si comunicare in literatura romana premoderna. A initiat si condus cele doua programe de master ale Departamentului de Studii Literare („Teoria si practica editarii” si „Studii literare”). Mircea Vasilescu a predat limba si literatura romana la Universitatea „La Sapienza” din Roma (1994-1997), Universitatea din Antwerpen (2000) si Universitatea din Viena (2003).
Din 1993, Mircea Vasilescu lucreaza la revista Dilema (actualmente, Dilema veche), al carei redactor-sef a fost intre 1998-2015. A infiintat si condus revista lunara Dilemateca, aparuta intre 2006-2012. Intre 2008-2012, fost membru in Board-ul editorial Eurozine, reteaua revistelor culturale europene (www.eurozine.com). Din 1997, scrie saptaminal in Dilema veche, iar din 2012 realizeaza o emisiune saptaminala de dialoguri la televiziunea online Adevarul Live. A initiat Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia, ajuns in 2016 la a cincea editie.
Volume publicate
- Serban Cioculescu interpretat de…, prefata (29 p.), antologie si aparat critic de Mircea Vasilescu, Bucuresti, Editura Eminescu, colectia „Biblioteca critica“, 1987.
- Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, roman. Editie ingrijita si stabilirea textului de Dorli Blaga si Mircea Vasilescu. Postfata de Mircea Vasilescu (16 p.), Bucuresti, Editura Humanitas, 1990.
- Cercetarea literara azi. Studii in onoarea profesorului Paul Cornea, antologie coordonata in colaborare cu Liviu Papadima, Iasi, Editura Polirom, 2000.
- „Iubite cetitoriule…”. Lectura, public si comunicare in cultura romana veche, Bucuresti, Editura Paralela 45, 2001.
- Mass-comédia. Situatii si moravuri ale presei de tranzitie, Bucuresti, Editura Curtea Veche, 2001 (culegere de articole aparute in revista Dilema).
- Europa dumitale. Dus-intors intre „noi” si „ei”, Iasi, Editura Polirom, 2007
- Eurotextes. Le continent qui nous sépare, Geneva, MetisPresses, 2010.
Traduceri
- François Furet, Reflectii asupra Revolutiei Franceze, Bucuresti, Editura Humanitas, 1992.
- Michel Foucault, Cuvintele si lucrurile, Editura Univers, 1996 (in colaborare cu Bogdan Ghiu).
- Michel Foucault, Istoria nebuniei in epoca clasica, Bucuresti, Editura Humanitas, 1996, 544 p.; editia a doua, Editura Humanitas, 2005.
- Andrea Riccardi, Sant’Egidio, Roma si lumea, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1998 (in colaborare cu Mihai Banciu).
- Pictura moderna, Electa – Editura Fundatiei Culturale Romane, 1998.
- Pictura baroca, Electa – Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999.
- Sergio Romano, Cincizeci de ani de istorie mondiala, Bucuresti, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1999.
Premii, distinctii
- Chevalier de l’Ordre des Palmes Académiques (2004)
- Cavaliere dell’Ordine „Stella della Solidarieta Italiana” (2004)
- Premiul „Jurnalistul european al anului” acordat de Institutul European din Romania (2009)
- Premiul special Superscrieri, 2015.
Conf. dr. Oana Fotache-Dubalaru preda, in cadrul Departamentului de Studii literare, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, cursuri de teorie literara moderna si contemporana si cursuri optionale dedicate realismului si dimensiunii cantitative a literaturii. A fost Coordonator al Programului Erasmus, Secretar stiintific, apoi Prodecan al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, pana in 2016.
Oana Fotache-Dubalaru a obtinut un doctorat (magna cum laude) in filologie/ teoria literaturii cu tema Discursuri asupra metodei in critica romaneasca postbelica sub coordonarea Prof. dr. Mircea Martin la Universitatea din Bucuresti.
A avut burse si stagii de cercetare la Universitatea „La Sapienza” din Roma si la Central European University, Budapesta, in cadrul bursei postdoctorale, bursa de cercetare la Universitatea din Hamburg, Germania, in cadrul unui program de studii interdisciplinare, organizat sub egida EXPO 2000/ DAAD si la Summer School Gender and Culture. The New Private Spheres, Central European University, Budapesta.
Face parte din comitetul stiintific al revistelor academice Romania Orientale (Italia), Dacoromania litteraria (Academia Romana, Cluj-Napoca) si Analele Universitatii din Bucuresti – seria Limba si literature romana.
Oana Fotache-Dubalaru a primit premiul „Profesorul Bologna 2016”, acordat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).
Afilieri profesionale
- Membru fondator si secretar stiintific (2006-2011, 2013-prezent) al Centrului Interdisciplinar de Studii Culturale Europene si Romanesti „Tudor Vianu” (C.I.S.C.E.R., Universitatea din Bucuresti); co-organizator al Atelierelor Centrului „Tudor Vianu” si al bibliotecii de cercetare.
- Membru fondator al Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania.
- Membru al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata (ICLA).
- Membru fondator al Centrului de Studii Romanesti, Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti.
- Membru in colegiul de redactie al Analelor Universitatii Bucuresti – seria Filologie.
- Membru in comitetul stiintific al revistei Romania Orientale, Universitatea „La Sapienza” din Roma.
- Membru in comitetul stiintific al revistei Dacoromania litteraria, Institutul „Sextil Puscariu” al Academiei Romane, Cluj-Napoca.
Granturi de cercetare
Director al proiectului IDEI UB Juniori cu tema „Piata ideilor teoretice despre literatura in Europa contemporana. Situatia teoriei literare romanesti”.
Membru in echipa (selectie):
- „‘The East’ in the Eastern Imagination: Towards developing interdisciplinary approaches for understanding the Eastern Self”, director Assoc. Prof. Hassan Bashir (TAMUQ Proof of Concept Grant).
- Migration and Reshaping Identities in Romanian Travel Writings, 1960-2010 (MARIS), director prof. dr. Liviu Papadima (CNCS, programul Idei).
- University and School for a European Literary Canon (EliCa), programul european Culture, coordonator Universitatea „La Sapienza”, Roma. Participare la atelierele organizate de Universitatea „La Sapienza” din Roma (20-22 mai 2010) si Faculdade de Letras, Universidade de Lisboa (7-9 iulie 2011).
- Literatura romana in cultura occidentala contemporana. Valorile literare ca vehicul al brandului cultural (LIRCO), director prof. dr. Liviu Papadima (programul PNCDI 2 – Parteneriate).
Granturi POSDRU
- Expert supervizare practica in cadrul proiectului DIGIPUB („Competente digitale pentru piata editoriala in era publicatiilor electronice”), coordonat de Asociatia Editorilor din Romania.
Participari la colocvii si conferinte (selectie)
- XXIst Congress of the ICLA, Universitatea din Viena. Titlul comunicarii: „When did Romania move to the South? Representations of geocultural identity with 20th c. Romanian literary scholars”.
- Perspectives in the Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity. 3rd Edition: Figures of Migration, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi. Titlul comunicarii: „The Imaginary of Migration in W.G. Sebald’s Novels”.
- Normes et transgressions dans les littératures romanes, Universitatea din Sofia „St. Kliment Ohridski”. Titlul comunicarii: „Autorul la plural. Teorii si practici postmoderne ale inovatiei literare”.
- Localizing Theory. Schools of Thought and Policies of Knowledge in Contemporary Literary Studies, conferinta internationala a proiectului MARIS, Centrul de cercetare „Tudor Vianu”, Universitatea din Bucuresti. Titlul comunicarii: „Foucault’s Reception by the Romanian Literary Field (1990-2000)”. Membru in comitetul de organizare, moderator.
- Strangers, Aliens and Foreigners 6, Praga, Cehia. Titlul comunicarii: „Who’s the Native? Crossing Histories of Migration in Romain Puértolas’s ‘The Extraordinary Journey of the Fakir who got Trapped in an Ikea Wardrobe’”. Membru al steering group. Moderator al unei sesiuni.
- Academic Writing in Eastern Europe (AWEAST), Universitatea de Vest din Timisoara. Titlul comunicarii: „Thematizing DOs and DON’Ts in Academic Writing. On David Lodge’s Campus Trilogy and the Conundrums of Conference Presentations”.
- (Re)thinking Global Connectedness: Critical Perspectives on Globalization, LAIC 2014 International Conference, Texas A&M University at Qatar, Doha. Titlul comunicarii: „Reframing Exile Literature in the Global Age. The Romanian Case”.
- Interazione tra cultura popolare e cultura alta con particolare attenzione al campo letterario, Universitatea din Florenta, Italia. Titlul comunicarii: „Aesthetic Revisiting of Melodrama with Orhan Pamuk and Julian Barnes”.
- Strangers, Aliens and Foreigners 5, Mansfield College, Oxford, UK. Titlul comunicarii: „Estranging the Self. Protocols of Objectivity in Literary Theory and Their Dismantling (the case of Tzvetan Todorov)”. Membru al steering group. Moderator al unei sesiuni.
- Al 20-lea Congres ICLA, Universitatea Paris IV- Sorbonne:”Le comparatisme comme approche critique?/ Comparative Literature as a Critical Approach?”. Titlul comunicarii: „Nodes and Holes. Comparative Literary History as a Sketchy Map of Literature”.
- Hybridisation and Contamination of Cultural Spaces, Universitatea din Florenta, Italia. Titlul comunicarii: „The Place of Writing, the Space of Reading. Dumitru Radu Popa’s Romanian-American Short Stories”.
- Educating the Imagination: A Conference in Honour of Northrop Frye on the Centenary of His Birth, University of Toronto, Canada. Titlul comunicarii: „‘Making It New’: Topoi of Literary Historiography in Frye, Guillén, and Moretti”. Moderator al unei sesiuni.
- Strangers, Aliens and Foreigners 4, Mansfield College, Oxford, UK. Titlul comunicarii: „The Other as Host. Deconstructing the Stranger in Italo Calvino’s Invisible Cities and Salman Rushdie’s The Enchantress of Florence„.
- La letteratura e la formazione degli europei, Universitatea „La Sapienza”, Roma. Titlul comunicarii: „Nostalgia dei canoni e letture di piacere. Un’analisi della percezione romena sul canone letterario nazionale/ europeo”.
- Storia, identità e canoni letterari, Universitatea din Florenta, Italia. Titlul comunicarii: „The Literary Regime of Romanian Prison Memoirs: Options of the Post-Communist Literary Historiography”.
- Reconstructing Identity: Mapping the Cultural and Civic Tradition in Central and Eastern Europe, and Balkans. International Conference Celebrating the 20th Anniversary of the Founding of East European and Balkan Institute, Hankuk University of Foreign Studies, Seoul. Titlul comunicarii: „Narrating the Communist Prison: Romanian Case Studies and an Interpretive Model”. Moderator al unei sesiuni.
- Europe in its own eyes / Europe in the eyes of the other, European Studies Program, University of Guelph, Canada. Titlul comunicarii: „Postcards from Europe. Representations of (Western) Europe in Romanian Travel Writings, 1960-2010”.
- Perspectives on Migration, Nationhood, and Ethnicity, National Sun Yat-sen University, Kaohsiung, Taiwan. Titlul comunicarii: „Outer Spaces, Inner Borders: National Identity(ies) for Romanian Writers in Exile”.
- National Literatures in the Age of Globalization. The Issue of the Canon, Centrul de cercetare „Tudor Vianu”, Universitatea din Bucuresti. Titlul comunicarii: „Global Literature – In Search of a Definition”. Membru in comitetul de organizare, moderator.
Participari la colocvii si conferinte nationale
- Conferinta invitata cu tema Ioana Em. Petrescu si dezechilibrele studiilor literare romanesti, in cadrul colocviului national dedicat memoriei Ioanei Em. Petrescu „Portretul teoreticianului literar sub totalitarism”, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
- Perspectives in the Humanities and Social Sciences: Hinting at Interdisciplinarity, editia I, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi. Titlul comunicarii: „What’s in a Name? From ‘World’ to ‘Migrant’ and ‘Comparison Literature’”.
- Atelierele Centrului „Tudor Vianu” si Atelierele pentru studenti (peste 40). Prezentari de comunicari stiintifice si proiecte de cercetare, organizarea Atelierelor, moderator:
- conferinte ale Catedrei de Teoria literaturii/ Departamentului de Studii literare (Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti) – comunicari, organizare, moderarea unor sesiuni.
Prelegeri invitate
- „Ioana Em. Petrescu si dezechilibrele studiilor literare romanesti”, Colocviul national dedicat memoriei Ioanei Em. Petrescu – „Portretul teoreticianului literar sub totalitarism”, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.
- „Un scriitor pentru export: Radu Paraschivescu”, Scoala de vara a Universitatii din Bucuresti, editia LV.
- „Locurile poeziei romanesti contemporane”, Universitatea „La Sapienza”, Roma.
- „Contextualizing Romanian Literature. On the Difficulties of a Comparative Literary History”, Romanian Department, Hankuk University of Foreign Studies, Seoul.
- „Regandind istoria literara: dezbateri contemporane”, la Scoala de vara a doctoranzilor filologi din consortiul „Universitaria”, cu tema Studii filologice romanesti in confluente europene, Sinaia, 26-30 iulie 2011.
Comentarii (3)
Buna ziua,
Va rog sa aveti amabilitatea sa imi explicati ce inseamna curs concentrat. Mai exact as dori sa stiu cum in 2 ore se parcurs atat de multi autori:
-se discuta in cadrul cursului temele principale ale scrierilor fiecarui autor, sau
-se ia in considerare doar o opera reprezentativa a scriitorului si se analizeaza temele si stilul acesteia
-Se citesc la curs paragrafe din lucrarile discutate sau
-studentii vin cu lecturile gata citite si la curs doar se discuta.
Multumesc anticipat pentru clarificari
E un curs in care doar profesorul vorbeste, nu e un dialog cu studentii, tocmai pentru ca profesorii sa poata transmite cat mai multa informatie sintetizata. Altfel s-r lungi foarte mult, intr-adevar! Si da, ar fi bine ca studentii sa citeasca dinainte operele respective, spre a putea intelege mai mult, mai repede si mai bine.
GB
Forma literara a cuvântului țpan